Bezeaua și deserturile cu bezea sunt, de departe, deserturile mele favorite. Încă din copilărie am adorat tortul de bezea. Îmi amintesc cu mare drag zilele în care bunica mea făcea bezeaua pentru tort. Avea o oală imensă în care bătea cu telul o groază de albușuri și abia așteptam să facă pauză ca să pot să îmi bag degetele în oală să gust spuma de albuș.
Bezeaua este un desert tare simplu – nu îi crede pe cei care îți spun ba că e greu, ba că nu se bate albușul bine, ba că se crapă bezeaua la cuptor. Nu se întâmpla nimic din toate astea și nici măcar nu ai nevoie de vreo rigoare deosebită pentru a obține o bezea corectă și un desert din bezele absolut delicios. Foile de bezea cer, într-adevăr, ceva mai multă rigoare și atenție, dar pentru bezelele clasice în afară de puțină atenție nu este nevoie de mare lucru.
Aceste deserturi din bezea le-am făcut folosind ca topping cremă de lămâie lemon curd – o cremă de lămâie care este absout delicioasă. Per total, desertul este unul dulce pentru că bezeaua nu este altfel decât dulce, iar crema este și ea dulce, dar pentru iubitorii de bezea este o prăjiturică minunată pe care chiar o poți face cu succes la tine acasă.
Ingrediente bezele cu lămâie
- Albuș de ou. Vei avea nevoie de 5 albușuri de ou (aproximativ 175 de grame). Atunci când batem ouăle este bine să ne asigurăm că avem un castron perfect uscat, fără reziduuri de grăsime.
- Zahăr. Zahărul se folosește, în acest caz, în proporție egală cu cantitatea de albuș. Deci, dacă ai 175 de grame de albuș, vei folosi 175 de grame de zahăr.
- Un praf de sare. Albușurile se bat întodeauna cu un praf de sare.
- Zeamă de lămâie. Zeama de lămâie ajută la obținerea unei texturi mai lucioase.
- Extract de vanilie. Dacă dorești, poți folosi puțin extract de vanilie, însă nu este obligatoriu.
- Cremă de lămâie. Vei găsi separat rețeta mea de lemon curd pe care o poți prepara în avans și o poți folosi atât pentru această rețetă, dar si pentru alte dulciuri.
Cum se prepară bezelele cu lămâie

Se pregătește o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul la 110 grade – căldură sus și jos fără ventilație.
Se separă albușurile de gălbenușuri într-un castron încăpător. Pentru a-ți ușura munca și a nu te plimba de colo colo, pregătește-ți zahărul într-un recipient, o lingură de zeamă de lămâie și un sfert de linguriță de extract de vanilie (daca folosești).
Albușurile se vor bate cu mixerul, motiv pentru care este și aproape imposibil să nu obții o bezea super fermă. Înainte de a băga mixerul în ele, punem un vârf de cuțit de sare.
Începem să mixăm la viteză mare. Imediat ce fac spumă, se pune o jumătate de lingură (5 ml) de zeamă de lămâie și extractul de vanilie.
Odată ce albușurile încep să se umfle se toarnă zahărul și se mixează în continuare la viteză maximă. Vom continua să batem albușurile pentru 10 minute până când sunt ferme și zahărul s-a topit complet.
Când ai terminat, vei vedea că poți să întorci fără nicio problemă castronul cu susul în jos și spuma va sta fermă, fără să curgă sau să se miște.
În tava tapetată cu hârtie de copt, vei face niște cuiburi din bezea. Cu o lingură măricică, iei cu încredere spumă din castron și o așezi în tavă. Cu spatele lingurii, prin mișcări circulare și nu foarte agresive, întinzi ușor bezeaua făcând o gaură mai adâncă în mijloc. Această gaură va servi drept loc pentru a așeza crema de lămâie. Cuiburile tale nu trebuie să fie perfecte, dar ar fi bine să aibă, cât de cât, cam aceleași dimensiuni.
După ce ai creat cuiburile, dai tava la cuptor și nu umbli la cuptor pentru următoarele 45 de minute. În funcție de cuptorul tău, stai cu ochii cât de cât pe bezele să nu devină maronii, dar nu ar trebui să se întâmple acest lucru după doar 45 de minute. După acest timp, scade temperatura la 90 de grade și mai coace bezelele încă 45 de minute – verifică-le din când în când.
După acest timp, bezelele vor fi ferme la exterior și pufoase la interior. Le poți chiar verifica atingându-le ușor cu degetul (nu împungându-le pentru că vei face gaură în stratul exterior care este crocant.
Cuptorul se stinge, iar bezelele se lasă acolo, cu ușa închisă până se răcesc (minim 1 oră).
Cel mai sigur este să desprinzi foaia de copt de bezea și nu să tragi de bezea în sus. Având o suprafață mai mare, aceste bezele ar trebui manevrate cu ceva mai multă atenție. (Ridică bezeaua de un colț și apoi împinge hârtia de copt în jos).
Bezelele se așează pe un platou încăpător și în cuibul creat în mijloc se așează crema de lămâie. Se decorează cu felii de lămâie și zahăr pudră.
Printeaza
Bezele cu lămâie
- Timp Total: 1 oră și 45 minute
- Servire: 8 bezele 1x
Descriere
Cu un strop de culoare vivace de la crema de lămâie, aceste bezele cu lămâie vor fi cele mai frumoase răsfățuri de pe masa ta în această primăvară. Presărate cu zahăr pudră pentru un pic de farmec, sunt surprinzător de ușor și rapid de făcut.
Ingrediente
5 albușuri de ou (175 de grame aproximativ)
175 de grame de zahăr
5 ml de zeamă de lămâie
1 vârf de cuțit de sare
2 ml de extract de vanilie
Instructiuni
- Se pregătește o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul la 110 grade – căldură sus și jos fără ventilație.
- Se separă albușurile de gălbenușuri într-un castron încăpător. Pentru a-ți ușura munca și a nu te plimba de colo colo, pregătește-ți zahărul într-un recipient, o lingură de zeamă de lămâie și un sfert de linguriță de extract de vanilie (daca folosești).
- Albușurile se vor bate cu mixerul, motiv pentru care este și aproape imposibil să nu obții o bezea super fermă. Înainte de a băga mixerul în ele, punem un vârf de cuțit de sare.
- Începem să mixăm la viteză mare. Imediat ce fac spumă, se pune o jumătate de lingură (5 ml) de zeamă de lămâie și extractul de vanilie.
- Odată ce albușurile încep să se umfle se toarnă zahărul și se mixează în continuare la viteză maximă. Vom continua să batem albușurile pentru 10 minute până când sunt ferme și zahărul s-a topit complet.
- Când ai terminat, vei vedea că poți să întorci fără nicio problemă castronul cu susul în jos și spuma va sta fermă, fără să curgă sau să se miște.
- În tava tapetată cu hârtie de copt, vei face niște cuiburi din bezea. Cu o lingură măricică, iei cu încredere spumă din castron și o așezi în tavă. Cu spatele lingurii, prin mișcări circulare și nu foarte agresive, întinzi ușor bezeaua făcând o gaură mai adâncă în mijloc. Această gaură va servi drept loc pentru a așeza crema de lămâie. Cuiburile tale nu trebuie să fie perfecte, dar ar fi bine să aibă, cât de cât, cam aceleași dimensiuni.
- După ce ai creat cuiburile, dai tava la cuptor și nu umbli la cuptor pentru următoarele 45 de minute. În funcție de cuptorul tău, stai cu ochii cât de cât pe bezele să nu devină maronii, dar nu ar trebui să se întâmple acest lucru după doar 45 de minute. După acest timp, scade temperatura la 90 de grade și mai coace bezelele încă 45 de minute – verifică-le din când în când.
- După acest timp, bezelele vor fi ferme la exterior și pufoase la interior. Le poți chiar verifica atingându-le ușor cu degetul (nu împungându-le pentru că vei face gaură în stratul exterior care este crocant.
- Cuptorul se stinge, iar bezelele se lasă acolo, cu ușa închisă până se răcesc (minim 1 oră).
- Cel mai sigur este să desprinzi foaia de copt de bezea și nu să tragi de bezea în sus. Având o suprafață mai mare, aceste bezele ar trebui manevrate cu ceva mai multă atenție. (Ridică bezeaua de un colț și apoi împinge hârtia de copt în jos).
- Bezelele se așează pe un platou încăpător și în cuibul creat în mijloc se așează crema de lămâie. Se decorează cu felii de lămâie și zahăr pudră.
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de racire: 1 oră
- Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
- Categorie: Desert
© 2023 Mara Marin
O rețetă care te ajuta atunci când faci mai multe prăjituri și îți rămân albusele. De exemplu, faci eclere cu crema de vanilie și imediat lângă ele aceste bezele și uite asa ai umplut masa de prăjituri. Poți pune pe bezele câte o felie de portocala și ciocolata topita de la glazura pentru eclere
★★★★★
Daa! Cred că ar merge minunat aceste bezele cu cremă de ciocolată neagră care să compenseze dulcele bezelei printr-o aromă mai robustă 🙂 si ce idee minunată este portocala!