Beneficiile extraordinare ale ceaiului de ghimbir pentru sănătate

Ginger and lemon tea in white cup

Ghimbirul face parte din familia Zingiberacea, fiind considerat un aluat remarcabil pentru sănătate. Poate trata nenumărate afecțiuni și oferă, rapid, beneficii pentru sistemul digestiv.

Încă din antichitate a fost utilizat ca plantă medicinală, pentru ameliorarea problemelor reumatice sau pentru tratarea răcelilor sau gripei.

Cercetările au scos la iveală proprietăți anticancerigene și digestive precum și utilizări cosmetice și o eficientă surprinzător de bună în tratarea cancerului ovarian și de colon.

Ceaiul de ghimbir este recomandat în cazul tulburărilor digestive, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru calmarea grețurilor matinale care apar în cazul unor femei însărcinate.

Acest ceai grozav și sănătos este foarte eficient împotriva unor tipuri de cancer, reduce durerile reumatice și cele articulare, întărește imunitatea organismului și scade nivelul colesterolului rău.

Cu toate că ghimbirul poate fi consumat sub formă de  condiment, având o aromă unică și revigorantă, pentru a profita pe deplin de proprietățile benefice ale ghimbirului trebuie apelat la varianta infuziei.

O singură cană de ceai de ghimbir pe zi, contribuie la diminuarea stresului, la combaterea problemelor respiratorii, are un efect antiinflamator și întărește imunitatea organismului nostru.

Beneficiile și proprietățile curative ale ceaiului de ghimbir:

Ghimbirul conține magneziu, calciu, fier, potasiu, mangan, proteine, fibre alimentare, carbohidrați, sodiu, seleniu și  vitamine precum C, E, B6.

Uleiurile volatile din ghimbir au efecte antitermice, sedative și analgezice. Acestea îi dau aroma și gustul specific, totodată favorizând mișcarea mușchilor tractului gastrointestinal, contribuind astfel la o digestie mai bună.

Având aproape 500 de compuși identificați, mulți cu activități biologice cunoscute. Acționează în diferite feluri, fie prin influențarea anumitei enzime sau proteine fie prin sprijinirea activităților altor compuși.

  1. Ajută la indigestie

Ceaiul de ghimbir este foarte eficient pentru o digestie sănătoasă, acționând prin descompunerea proteinelor pentru a elibera de gaze stomacul și intestinele. Are de 180 de ori mai multe enzime pentru digestia proteinelor decât legendara papaya.

Odată ingerat, ghimbirul favorizează eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie.

Având un rol esențial, aceste enzime ajută la absorbția eficientă a nutrienților din alimentație. Prin stimularea producției de salivă și prin ușurarea procesului de înghițire ajută și la digerarea mâncărurilor grase. Prin îmbunătățirea absorbției de substanțe benefice din alimente și prin prevenirea supraalimentației, combate disconfortul digestiv.

Ceaiul de ghimbir consumat după mesele îmbelșugate este excelent pentru a recăpăta controlul asupra digestiei.

Consumat zilnic, acest ceai poate preveni apariția diareei, a balonării, a flatulențelor și a indigestiei, datorită substanțelor chimice care tonifiază musculatura tractului digestiv, astfel împiedicând nivelul crescut de acid gastric care poate cauza arsuri stomacale.

  1. Are efecte anti-ulcer

Ceaiul de ghimbir are și efecte importante anti-ulcer, comparabile cu ale multora dintre medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Conține substanța numită zingibain care distruge paraziții și ouăle lor.

Extractele de ghimbir distrug o serie de paraziți precum cei din peștele crud, în doar 16 ore. Infuzia de ghimbir este indicată în tratarea bolilor parazitare.

În caz de inapetență sau indigestie, amestecați părți egale de suc de ghimbir, lămâie și sare și administrați înainte de mese. În cazul afecțiunilor biliare, amestecați două părți de suc de ghimbir cu șapte părți de lapte și fierbeți până scade la jumătate. Adăugați zahăr și beți înainte de culcare.

În cazul durerilor de stomac sau de intestine, amestecați o infuzie de ghimbir cu ulei de ricin sau pudră de ghimbir cu rășină.

  1. Calmează grețurile matinale și diminuează durerile menstruale

Ceaiul de ghimbir calmează și grețurile matinale care apar la unele femei însărcinate, dacă în sarcină se consumă o cană de ceai la două zile. Acest remediu este unul eficient și se poate folosi în siguranță de femeile însărcinate care se confruntă cu acest simptom neplăcut.

Ghimbirul este cel mai bun remediu pentru greață, în toate formele în care se găsește: capsule, ulei esențial, marinat în miere, macerat în alcool, murat în oțet sau în saramură, după metodele orientale în special cele japoneze, fiert în supe sau preparat ca ceai, în infuzie.

Este un remediu natural foarte util și în ceea ce privește calmarea durerilor menstruale. Dacă simptomele specifice prezente în fiecare lună vă copleșesc, aplicați de câteva ori  pe zi comprese locale de ceai de ghimbir. Este demonstrat științific că o compresă îmbibată în ceai de ghimbir aplicată pe regiunea inferioară a abdomenului poate ameliora durerile și poate relaxa musculatura.

  1. Scade tensiunea

Relaxând vasele de sânge ce înconjoară mușchii, ghimbirul scade tensiunea vaselor de sânge facilitând circulația sanguină în tot corpul. Ajută la tratarea sau prevenirea grețurilor cauzate de mișcare și calmează amețelile.

Este remediul potrivit și pentru o bună circulație a sângelui, prevenind formarea cheagurilor de sânge și ajutând la transportul oxigenului și a substanțelor nutritive către toate organele vitale din corp, inclusiv către penis.  De asemenea,  mineralele din rădăcina de ghimbir și aminoacizii promovează nivelul de eritrocite, reducând riscul de boli cardiovasculare.

  1. Ajută în răceli și gripe

Efectele curative ale ghimbirului ne vin în ajutor și în combaterea afecțiunilor respiratorii. Prin curățarea plămânilor, ghimbirul este extrem de eficient în tusea expectorantă cât și în problemele respiratorii alergice cum este astmul.

Ceaiul de ghimbir ajută în răceli și gripe prin inducerea transpirației, tonificând sistemul imunitar. În plus, are și acțiune expectorantă, fiind eficient pentru a scăpa de tuse, iritații ale gâtului și bronșită.

Cel mai simplu mod a pregăti ceaiul de ghimbir este să aduceți apa până la punctul de fierbere, puneți câteva felii de ghimbir în apă și fierbeți la foc mic timp de 10-15 minute.

Datorită faptului că decongestionează căile nazale și umezește mucoasa gâtului, ceaiul de ghimbir este extrem de eficient în tratarea răcelilor. Ajută la ameliorarea tusei și favorizează expectorația care grăbește procesul de vindecare.

Pregătiți acasă o cană de ceai de ghimbir după următoarea rețetă: cojiși rădăcina de ghimbir proaspătă, tăiați o bucată mică și dați-o pe răzătoare până obțineți 3 lingurițe de răzătură. Puneți ghimbirul ras într-o cană și turnați în cană apă fierbinte, acoperind ¾ din cană apoi completați cu zeamă de lămâie sau lime. Dacă beți ceaiul îndulcit sau în caz de răceală, adăugați și o linguriță de miere apoi acoperiți cana și lăsați-o deoparte timp de câteva minute până se infuzează bine.

Treceți ceaiul printr-o strecurătoare și consumați ceaiul cât este cald.

Important: consumați rădăcină proaspătă de ghimbir, nu pliculețe cu prafuri de origine incertă.

  1. Ameliorează simptomele supărătoare ale afecțiunilor respiratorii: astm sau alergii

Potrivit nutriționistului Phyllis Balch, ghimbirul acționează prin inhibarea unui component al sistemului imunitar care provoacă alergiile și astmul.

Într-un studiu publicat în decembrie, anul 2008, în jurnalul „International Immunopharmachology”, cercetători francezi au arătat că ghimbirul reduce inflamațiile cailor respiratorii, în mod special în plămâni, reducând astfel și simptomele respiratorii asociate cu alergiile de sezon.

  1. Foarte eficient împotriva cancerului

Considerat chiar a avea un efect antitumoral în leucemii, ghimbirul este unul dintre cei mai redutabili dușmani ai cancerului. Prin creșterea activității timusului și splinei, extrasele de ghimbir stimulează imunitatea și producția de fagocite.

La cancerul de sân, ghimbirul inhibă invazia, motilitatea și aglutinarea celulelor canceroase.

  1. În cazul tulburărilor sexuale

Cercetările științifice efectuale asupra ghimbirului atestă faptul că această plantă este utilă persoanelor care suferă de tulburări sexuale. Potrivit specialiștilor, efectul „viagra” al ghimbirului îmbunătățește viața sexuală, acționând asupra organelor genitale, îmbunătățind circulația sangvină.

  1. Reduce inflamațiile articulare și durerile reumatice

Ghimbirul este recomandat adesea în artrită reumatoidă, reducând inflamațiile articulațiilor.

De asemenea, dacă beți o cană de ceai de ghimbir după efort fizic, puteți evita astfel apariția febrei musculare și a durerilor de încheieturi.

În cazul inflamațiilor locale precum entorse sau luxații, compresele cu ghimbir fac minuni.

  1. Scade nivelul colesterolului rău

Conform studiilor recente, ghimbirul scade nivelul colesterolului rău, reducând astfel riscul bolilor de inimă. De asemenea, contribuie la o bună circulație sangvină printr-un complex optim de minerale și aminoacizi. Întărește și imunitatea organismului printr-o combinație de antioxidanți care, în paralel, se dovedește eficientă în lupta cu colesterolului și în prevenirea cancerului.

  1. Are puternice efecte analgezice

O singură cană de ceai de ghimbir reduce prostaglandinele care sensibilizează receptorii durerii din terminațiile nervoase, demonstrând astfel puternice efecte analgezice.

Este un bun remediu împotriva stărilor de stres. Potrivit specialiștilor, efectul ceaiului de ghimbir este similar cu cel al anxioliticelor ușoare de tip Xanax.

  1. Întărește imunitatea organismului

Datorită cantității mari de antioxidanți, ghimbirul întărește sistemul imunitar, reducând astfel riscul de infecții sau afecțiuni.

O cană de ceai de ghimbir pe zi poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral datorită substanțelor active din ghimbir care blochează depozitarea grăsimilor pe artere și reduc nivelul de colesterol rău. Totodată, ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer.

Contraindicații și precauții

Ghimbirul este contraindicat persoanelor cu inflamații ale stomacului sau plămânilor.

Efectele secundare sunt rare și apar atunci când se folosește în cantități mare, zilnic, fără discernământ.

Totuși, există persoane sensibile cărora ghimbirul le poate provoca arsuri la stomac. În cazul femeilor însărcinate, se recomandă prudență: se poate administra ghimbir împotriva grețurilor dar nu pe termen lung.

Persoanele cu pietre la fiere trebuie să se sfătuiască cu medicul înainte de a recurge la orice fel de tratament u ghimbir. A se evita ghimbirul cu două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală.

Reacții cu alte medicamente

Ghimbirul poate prelungi starea de somn în cazul în care este luat împreună cu barbituricele.

Consumul zilnic poate interveni în absorbția vitaminelor liposolubile și fierului.

Ghimbirul sporește puterea unor medicamente precum clopidogrel ( Plavix ), aspiina, warfarin ( Coumadin ) și ticlopidine ( Ticlid ), fapt ce poate duce la apariția hemoragiilor.

Fie în feluri de mâncare, în băuturi naturale sau în formă de ceai, ghimbirul vă va surprinde și vă va energiza organismul.

Are un gust deosebit efecte benefice pentru sănătate.

Consumat cu prudență, ceaiul de ghimbir ajută la o bună funcționare a organismului, previne apariția anumitor boli și facilitează însănătoșirea.