Baigli cu nuci și mac – Cozonac tradițional unguresc delicios

Ingrediente necesare pentru aluat:

500 g făină 000
75 g untură
100 g unt moale
40 g zahăr
20 g drojdie proaspătă
1 plic zahăr vanilat
1 gălbenuș de ou
100 ml lapte cald
jumătate linguriță sare

Ingrediente necesare pentru umplutura de mac:

150 g mac măcinat
50 g stafide
200 g zahăr
1 măr curățat și ras
coaja rasă de la o jumătate de lămâie

Ingrediente necesare pentru umplutura de nucă:

150 g nucă măcinată
50 g stafide
200 g zahăr
gem de caise pentru a unge foaia
coaja rasă de la o jumătate de lămâie
3 linguri lapte
1 ou pentru uns

Mod de preparare:

Punem stafidele în apă caldă pentru o oră, apoi scurgem bine de apă.

Pentru cele două umpluturi, amestecăm  toate ingredientele în două boluri, separat.

Pentru aluat, dizolvăm drojdia și zahărul vanilat în laptele cald și lăsăm deoparte câteva minute, până se umflă.

Într-un alt vas, cernem făina, adăugăm untura, zahărul, sarea, untul moale, laptele cu drojdia, gălbenușul și frământăm până obținem un aluat moale și nelipicios.

Acoperim aluatul cu folie alimentară și îl lăsăm la dospit la loc cald timp de două ore.

Apoi, împărțim aluatul dospit în două părți egale.

Întindem prima parte într-o formă dreptunghiulară, punem umplutura de mac și întindem uniform.

Presărăm stafidele, pliem un pic aluatul pe cele două laterale mai scurte și rulăm strâns pe partea mai lungă.

Întindem apoi aluatul rămas, ungem cu gemul de caise, după care întindem uniform umplutura de nucă, presărăm stafidele și rulăm cum am făcut cu celălalt baigli.

Transferăm ruladele astfel obținute în tăvi pentru cozonac tapetate cu hârtie de copt.

Ungem cu ou bătut, înțepăm adânc rulourile, peste tot, cu ajutorul unei scobitoare, apoi punem cele două tăvi într-una mai mare.

Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos deasupra, în jur de o oră.

Poftă bună!

Sursă foto: silueta-fara-foame.blogspot.com