Iubesc arpagicul! Murat, caramelizat, în mâncare (Da! Bunica mea făcea mâncare de arpagic și era demențială!), oricum ar fi, îmi place la nebunie. Chiar îți recomand să încerci această rețetă pentru că arpagicul caramelizat este mai dulce și mai suculent decât ceapa caramelizată.
Mai jos o să îți las și câteva preparate alături de care îl poți folosi cu succes, în cazul în care nu ai idee ce poți face cu acest arpagic caramelizat.
Arpagicul este dulce și, parcă, ceva mai aromat decât ceapa. Este minunat în combinație cu fripturi, fasole bătută, ficăței, sau într-un burger. Singurul său neajuns e că-i tare anost de curățat. Fiind mic, este destul de enervant să cureți jumătate de kilogram. Dar îți vând un pont testat: promite-i partenerului sau soțului cei mai buni ficăței de pasăre pe care i-a mâncat vreodată și spune-i că tot ce are de făcut este să te ajute să cureți arpagicul. Dacă ai noroc și pofta-i mare, ai arpagicul curățat în 30 de minute.
Ingrediente arpagic caramelizat
- Arpagic galben. Arpagicul este o plantă înrudită cu ceapa – i se mai zice și cepșoară datorită dimensiunilor sale reduse. Este dulce și tare aromat, motiv pentru care este minunat alături de diverse preparate din carne.
- Oțet balsamic. Oțetul contribuie la eliberarea aromelor și conferă arpagicului un vag iz acrișor care contrabalansează perfect uleiul folosit pentru prăjire.
- Miere. De această dată vom folosi un strop de miere ca să ajute la caramelizare. Este minunată în combinație cu toate celelalte ingrediente și nu vei simți gustul dulce în mod particular la finalul gătirii.
- Foaie de dafin. Dafinul are o aromă inconfundabilă, asociată cu multe mâncăruri românești. De această dată o vom adăuga și la rețetă.
- Supă de legume. Vei avea nevoie de un strop de lichid pentru a facilita gătirea arpagicului. Nu va fi nevoie de multă supă, dar este bine să o ai la îndemână.
- Sare & piper. Este important ca întotdeauna când caramelizezi ceapă să adaugi sarea încă de la început pentru ca aceasta să înceapă să lase excesul de apă încă de la început.
Metodă de preparare a arpagicului caramelizat
Se curăță arpagicul. Dacă ți se pare prea complicat, nu ai chef, sau pur și simplu nu ai timp, vezi sfatul meu de la începutul articolului. Poate ai noroc, ca mine, și se găsește un doritor entuziast să curețe arpagicul pentru tine.
Se așează arpagicul într-o tigaie antiaderentă împreună cu 2 linguri de ulei. Se adaugă sarea și se scutură tigaia, sau se amestecă arpagicul. Se lasă la foc mediu timp de 2-3 minute.
Se adaugă oțetul balsamic și se scutură din nou tigaia pentru a acoperi bine arpagicul. Se așteaptă să se evapore complet, aproximativ 1 minut.
Se adaugă supa și mierea. Se reduce focul la minim, se acoperă tigaia și se lasă să se gătească 15 minute până când lichidul se evaporă în proporție de 80%.
După acest timp, se mărește focul, se descoperă tigaia și se lasă arpagicul să caramelizeze.
Cum se servește arpagicul caramelizat

Am ajuns la partea mea favorită: mâncatul! Deci, cum mâncăm acest minunat arpagic caramelizat?
- În primul rând poți urma exemplul meu și poți prăji repede o felie de pâine pe care o ungi cu cremă de brânză și pui repede o lingură din arpagic peste ea! Este delicios, mai ales dacă nu mai poți de poftă cât aștepți să fie gata!
- Se servește alături de ficăței cu ceapă, suplimentar față de sosul în care au fost gătiți aceștia. Este un compliment minutat, ușor dulceag și tare aromat.
- Topping pentru orice fel de burger. Dacă ai în plan să faci burgeri, este bine să știi că arpagicul caramelizat le va da o notă mai îndrăzneață decât ceapa caramelizată și va face casă foarte bună cu orice tip de brânză alegi să pui în burgerul tău.

Rețetă arpagic caramelizat
- Timp Total: 1 ora 5 minute
- Servire: 4 porții 1x
Descriere
Descoperiți arpagicul caramelizat – un preparat dulce și aromat, perfect ca garnitură sau ingredient în mâncăruri diverse. Simplitate și gust deosebit într-un mare fel.
Ingrediente
500 de grame de arpagic galben
10 ml de oțet balsamic
½ linguriță de sare
¼ linguriță de piper
1 linguriță de miere
80 de ml de supă clară
1 foaie de dafin
Instructiuni
- Se curăță arpagicul. Dacă ți se pare prea complicat, nu ai chef, sau pur și simplu nu ai timp, vezi sfatul meu de la începutul articolului. Poate ai noroc, ca mine, și se găsește un doritor entuziast să curețe arpagicul pentru tine.
- Se așează arpagicul într-o tigaie antiaderentă împreună cu 2 linguri de ulei. Se adaugă sarea și se scutură tigaia, sau se amestecă arpagicul. Se lasă la foc mediu timp de 2-3 minute.
- Se adaugă oțetul balsamic și se scutură din nou tigaia pentru a acoperi bine arpagicul. Se așteaptă să se evapore complet, aproximativ 1 minut.
- Se adaugă supa și mierea. Se reduce focul la minim, se acoperă tigaia și se lasă să se gătească 15 minute până când lichidul se evaporă în proporție de 80%.
- După acest timp, se mărește focul, se descoperă tigaia și se lasă arpagicul să caramelizeze.
- Timp de preparare: 45 minute
- Timp de gătire: 20 minute
- Categorie: Vegetariene
- Metoda: Caramelizare
- Bucătărie: Internațională
0 Comentarii