Ardeii umpluți sunt printre preparatele care reprezintă o constantă în orice gospodărie din România. Rețeta de ardei umpluți pe care o fac eu folosește suc de roșii preparat în casă, însă nu conservat. Dacă nu ești persoana care să prepare borcane pentru toamnă și iarnă pe timpul verii (deci nu ai ce scoate din cămară), este bine să știi ca sosul se prepară foarte, foarte simplu și super rapid – în maxim 20 de minute- și este o alternativă atât de delicioasă și bogată în nutrienți pentru orice suc de roșii cumpărat din comerț.
Rețeta de ardei umpluți nu este un preparat pe care îl facem zi de zi, deci ne putem asuma să facem această minunată rețetă tradițională în tihnă și să ne bucurăm de ea duminca la prânz alături de întraga familie. Iar dacă mai rămâne, luni la prânz va fi un preparat cel puțin la fel de îndestulător și decadent.
Buna mea făcea cei mai buni ardei umpluți. Sau așa mi se pare mie – sunt sigură ca mama sau buna ta făcea cei mai buni ardei umpluți pentru tine. Rețeta bunicii mele nu o am, însă am muncit mult să recreez acel gust din amintirile mele și ghici ce! – Am învins!!!
Sosul de roșii făcut în casă este ceea ce face diferența total atunci când vine vorba de rețeta de ardei umpluți. Aroma roșiilor proaspete, dulci-acrișoare, în plin sezon, complimentează perfect aroma ardeilor și a umpluturii cu carne.
Hai să vedem care sunt ingredientele pentru această rețetă, care este metoda de preparare a rețetei de ardei umpluți, iar mai jos vei regăsi și câteva sfaturi pentru a face ardei umpluți care vor fi înfulecați chiar și de cei mai mofturoși din casă.
Ingrediente ardei umpluți cu carne

- Ardei grași. Ei, aici este o întreagă poveste. Povestea vine din faptul că poți face ce vrei tu, dar ardeii umpluți cu alți ardei decât cei galbeni, românești, nu-s chiar ardei umpluți. Cel puțin nu așa cum se prezintă ei în conștiința noastră colectivă de popor Carpato-Dunărean din moși strămoși. Eu nu-ți spun că nu poți folosi ardei din aceia multicolori care costă cât un rinichi, dar dacă vrei să faci un preparat românesc, cum îi făcea bunica ta, așteaptă luna iunie și fă-i cu ardeii noștri.
- Roșii proaspete. Așa cum îți ziceam, sosul acela de roșii este făcut în casă și nu cumpărat. Cred că vei simți 100% diferența în preparatul final. Gustul nu se compară de nicio culoare cu cel al ardeilor umpluți cu suc de roșii cumpărat.
- Ceapă. Desigur, ceapa nu poate lipsi nici din compoziția ardeilor umpluți, dar nici din sosul aromat pe care ne place atât de mult să îl mâncăm cu pâine proaspătă. Apropos, de pâine proaspătă – să vezi ce bun îi sosul cu pâinea mea cu parmezan și rozmarin!
- Carne tocată. Folosesc exclusiv carne tocată de porc. Tu faci ce vrei, dar îți spun cu mâna pe inimă (pun intended) că cei mai buni ardei umpluți sunt cu carne de porc. Punct.
- Orez. În compoziția de carne tocată se adaugă și nițel orez. Nu prea mult, cât să îl zărim răzleț.
- Cimbru. Nu știu dacă este obișnuit sau nu, însă eu pun cimbru aproape în orice preparat cu carne tocată. Mi se pare o combinație cu care nu poți da greș.
- Cuișoare. Foarte, foarte important! Noua mea descoperire, grație celei mai bune prietene ale mele, sunt cuișoarele în sosul de roșii. Nu vei regreta nicio clipă dacă mă asculți și arunci 2-3 cuișoare în sosurile tale cu roșii.
- Mărar. Pentru mine, mărarul este nelipsit din ardeii umpluți. Efectiv, dacă n-au mărar nu-s ardei umpluți. Dacă nu îți place mărarul, poți renunța, desigur, la el. Eventual îl poți înlocui cu un strop de pătrunjel.
Metodă de preparare ardei umpluți

Spălăm bine ardeii, le tăiem „căpăcelul”, iar dacă putem, păstrăm intactă codița. Îi curățăm bine de toate semințele, îi străpungem ușor cu un cuțit mic la bază și îi așezăm în oala în care urmează să îi gătim pentru a vedea cum se potrivesc. Eu am folosit un ceaunel cu diametrul de 21 de centimetri în care au încăput perfect cei 6 ardei.
Facem umplutura din carne tocată. Într-un castron amestecăm carnea cu mărarul tocat, orezul, sarea, piperul, cimbrul, boia și oul până obținem o compoziție omogenă.
Umplem ardeii cu compoziția din carne și aranjăm căpăcelele peste fiecare ardei.
Pentru sosul de roșii vom începe prin a tăia superficial, în cruce, baza roșiilor. Într-o crăticioară punem la fiert apă suficientă cât să acopere roșiile. Când clocotește punem roșiile și le lăsăm 1 minut până vedem că pielița începe să se desprindă.
Le scoatem din apă cu o spumieră și le decojim, iar apoi le tocăm cubulețe mărunte.
Tocăm ceapa mărunt și o punem într-o crăticioară la călit împreună cu 1 lingură de ulei și ½ linguriță de sare. Călim ceapa la foc mic 10-15 minute. Când ceapa s-a înmuiat și este ușor aurie, adăugăm cuișoarele și cimbrul.
Mărim flacăra și adăugăm vinul alb. Îi permitem să se evapore complet și apoi punem roșiile tocate în oală. Amestecăm și le fierbem 2-3 minute. În acest timp, potrivim de sare, piper și adăugăm boia dulce și zahărul.
Cu un blender de mână vertical pasăm bine roșiile și ceapa, iar apoi suplimentăm sosul cu 400 de ml de apă. Gustăm să vedem dacă mai este nevoie de sare (nu pune exagerat de multă sare pentru că sosul va scădea și nu vrei să ai un produs final prea sărat).
Turnăm sucul de roșii peste ardeii umpluți așezati în oala în care urmează să îi gătim. Punem 2-3 crenguțe de cimbru verde în oală și o așezăm la foc mic, parțial acoperită timp de 1 oră.
Încingem cuptorul la 180 de grade celsius și mutăm oala acoperită de pe aragaz în cuptor. O lăsăm acoperită timp de 20 de minute, iar apoi o descoperim și mai lăsăm ardeii încă 10-15 minute să se rumenească.
Ardeii se servesc cu pâine proaspătă și smântână.
Sfaturile mele pentru cei mai buni ardei umpluți
Fă-ți propriul sos de roșii. Adesea ardeii umpluți sunt însoțiti de o zeamă lungă ușor colorată. Pentru mine, acest mod de a-i prepara nu este optim, prefer un sos mai gros și mai aromat. Crede-mă că și cei mai mofturoși vor adora ardeii umpluți dacă îi gătești în sosul de roșii prezentat în această rețetă.
Rumenește-i la cuptor. Finalizează preparatul la cuptor. Acest lucru îți va oferi niște ardei ușor rumeniți, cu un exterior perfect și un interior suculent, deloc uscat.
Folosește condimente. Nu-ți fie teamă de cimbru și de cuișoare. Folosește-le cu încredere și vei avea un preparat aromat, absolut delicios.
Cum se servesc ardeii umpluți

Cu lingura! Glumesc, desigur. Sau doar parțial. Mie îmi plac, deci îi înfulec oricum se poate, dar adevărul este că nimic nu întrece o pâine proaspătă, delicioasă, aromată, alături de ardeii umpluți.
Alături de pâine cu parmezan și rozmarin. Este o pâine relativ simplă, însă cu un timp de dospire ceva mai lung. Genul de pâine coaptă în dutch oven, fără frământare, care implică puțină muncă și multă așteptare. Însă gustul nu te va dezamagi.
Alături de focaccia. Dacă ești pe repede-înainte, fă rapid un aluat de focaccia, și până sunt gata ardeii umpluți ai și pâine proaspătă cu care să înfuleci sosul acela demențial până te rostogolești sub masă.
Cu smântâna. Desigur, smântâna este nelipsită pentru mulți dintre noi alături de ardeii umpluți.

Ardei umpluți – Rețeta tradițională
- Timp Total: 1 ora 50 minute
- Servire: 3 porții 1x
Descriere
Ardeii umpluți cu carne sunt, probabil, nelipsiti de pe mesele noastre, mai ales pe timp de vară când apar ardeii grași românești – aromați, suculenți și cu coaja fină. Dacă urmezi rețeta mea, îți promit că vei avea un preparat aromat, plin de savorile verii și un sos pe care nu îl vor refuza nici cei mai mofturoși.
Ingrediente
Pentru ardei
6 ardei grași galbeni
500 de grame de carne tocată de porc
50 de grame de orez cu bob rotund
1 legătură de mărar
½ ceapă
1 ou
11/2 linguriță de sare
½ linguriță de piper
1 linguriță de boia
1 linguriță de cimbru
Pentru sos
2 roșii măricele
1 ceapă (aprox. 80 de grame)
1/2 linguriță de cimbru
2 cuișoare
20 de ml de vin alb
2–3 lingurițe de sare
½ linguriță de piper
½ linguriță de boia
½ linguriță de zahăr
400 de ml de apă
1 lingură de ulei
Instructiuni
- Spălăm bine ardeii, le tăiem „căpăcelul”, iar dacă putem, păstrăm intactă codița. Îi curățăm bine de toate semințele și îi așezăm în oala în care urmează să îi gătim pentru a vedea cum se potrivesc. Eu am folosit un ceaunel cu diametrul de 21 de centimetri în care au încăput perfect cei 6 ardei.
- Facem umplutura din carne tocată. Într-un castron amestecăm carnea cu mărarul tocat, orezul, sarea, piperul, cimbrul, boia și oul până obținem o compoziție omogenă.
- Umplem ardeii cu compoziția din carne și aranjăm căpăcelele peste fiecare ardei.
- Pentru sosul de roșii vom începe prin a tăia superficial, în cruce, baza roșiilor. Într-o crăticioară punem la fiert apă suficientă cât să acopere roșiile. Când clocotește punem roșiile și le lăsăm 1 minut până vedem că pielița începe să se desprindă.
- Le scoatem din apă cu o spumieră și le decojim, iar apoi le tocăm cubulețe mărunte.
- Tocăm ceapa mărunt și o punem într-o crăticioară la călit împreună cu 1 lingură de ulei și ½ linguriță de sare. Călim ceapa la foc mic 10-15 minute. Când ceapa s-a înmuiat și este ușor aurie, adăugăm cuișoarele și cimbrul.
- Mărim flacăra și adăugăm vinul alb. Îi permitem să se evapore complet și apoi punem roșiile tocate în oală. Amestecăm și le fierbem 2-3 minute. În acest timp, potrivim de sare, piper și adăugăm boia dulce și zahărul.
- Cu un blender de mână vertical pasăm bine roșiile și ceapa, iar apoi suplimentăm sosul cu 400 de ml de apă. Gustăm să vedem dacă mai este nevoie de sare (nu pune exagerat de multă sare pentru că sosul va scădea și nu vrei să ai un produs final prea sărat).
- Turnăm sucul de roșii peste ardeii umpluți așezati în oala în care urmează să îi gătim. Punem 2-3 crenguțe de cimbru verde în oală și o așezăm la foc mic, parțial acoperită timp de 1 oră.
- Încingem cuptorul la 180 de grade celsius și mutăm oala acoperită de pe aragaz în cuptor. O lăsăm acoperită timp de 20 de minute, iar apoi o descoperim și mai lăsăm ardeii încă 10-15 minute să se rumenească.
- Ardeii se servesc cu pâine proaspătă și smântână.
- Timp de preparare: 20 minute
- Timp de gătire: 1 ora 30 minute
- Categorie: Prânz
- Bucătărie: Românească
Excelent! Tocmai am mancat prima portie, ardeii sunt ca la mama acasa! Nu am avut acces la cuptor, asa ca am copt putin ardeii pe fiecare parte inainte sa ii pun in oala, au iesit gustosi! Clar voi reface reteta fara aceasta abatere odata ce reparam cuptorul🤗
Sa ne fie de bine, multumim!
Mă bucur tare mult că ți-au placut! O idee minunată să îi coci înainte dacă nu ai acces la cuptor!